NIEUWS & COLUMNS

Lees hier het laatste nieuws en de columns van Nexus

Kasteelgebakje

door | mei 11, 2022 | 0 Reacties

De derde week van april is Vakschool Wageningen jaarlijks het strijdtoneel van de Jeugdvakwedstrijden, oftewel het Nederlands Kampioenschap Brood&Banket (NK). Bakery Nexus trakteert de winnaars traditiegetrouw op het Junior College: een vaktechnische masterclass en een netwerkmoment voor een zachte landing in de branche. Een werkende formule waar je van af moet blijven, zou je zeggen. Het idee dat we het draaiboek weer uit de kast moeten pakken, bezorgt ons spontaan jeuk. Nee, wij hebben onze pijlen gericht op een andere invulling dan het Junior College.
Tijdens het laatste NK in 2019 waren er tijdens de prijsuitreiking nauwelijks bedrijven aanwezig, werden soms de verkeerde namen opgenoemd en was het voor het publiek een lange zit zonder al te veel interactie. Niet bepaald hét kampioensonthaal voor de winnaars. En als je ergens wat van vindt, dan moet je je nek uitsteken. In overleg met de Stichting Jeugdvakwedstrijden mocht Nexus de prijsuitreiking organiseren.

We trapten af met een videoboodschap van alle Meesters. Een betere toitoitoi kun je je als aspirant-kampioen niet wensen. Tijdens de wedstrijd en het jureren gaf een video niet alleen het publiek een inkijk in het dagprogramma, maar ook
de studenten zelf, die tijdens de wedstrijd vooral op hun eigen werkbank gefocust waren. Tijdens het onthaal van de deelnemers werd van elk een foto getoond en een quote die motivatie voor het NK illustreerde.

Met elk groepje studenten maakten we een praatje. Eén van hen vertelde dat ze voor een tartelette had gekozen. Tijdens de les maakten ze die nooit, maar een masterclass van een leverancier had haar geïnspireerd. Ik hoor u denken ‘zie je wel, ze maken op school nog steeds alleen maar kasteelgebakjes’.
Voor ons was de prijsuitreiking van het NK een soort kasteelgebakje. De basis zit goed in elkaar, de vaktechnische skills en knowhow heb je echt nodig, maar het mag in een meer eigentijds jasje. En misschien herken je dat wel in jouw bedrijf. Je gaat op de automatische piloot, je pakt het draaiboek er weer bij: de werkende formule. Hoewel, je dut een beetje in. En je klant misschien stiekem ook wel. De basis hoef je niet te veranderen, die is goed, maar houd het in een eigentijds jasje. Eentje die jezelf motiveert en die past bij wat jij wilt bereiken.

De studenten durven wel om iets nieuws te proberen. En blinkt onze branche sowieso niet uit in de mogelijkheden om jezelf uit te dagen? Bakkersvakwedstrijden, Gouden Gard, Skills Heroes, Dutch Pastry Award et cetera.
Terug naar de uitreiking. Een andere deelnemer vertelde dat ze had gekozen voor getoerd gerezen, omdat het haar nachtmerries bezorgde, zó vaak was het al misgegaan. Uitproberen, onderuitgaan, leren en weer doorgaan.
Die prijsuitreiking, dat is spannend. Voor de Stichting – ze gaven het uit handen – en voor ons – je doet het anders, er zijn  verbeterpunten, maar daar leren we van.
Deelnemers gaan massaal op de foto voor de splinternieuwe NK-fotowand, winnaars worden benaderd door regionale kranten en het speciaal aangemaakte Instagramaccount krijgt steeds meer volgers. En wij, wij houden het doel voor ogen: een kampioensonthaal, de jeugd op een voetstuk zetten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *