NIEUWS & COLUMNS

Lees hier het laatste nieuws en de columns van Nexus

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

door | mrt 16, 2022 | 0 Reacties

Handen uit de mouwen, dat was de oproep in mijn laatste column. De strekking fris ik nog even voor je op. “Je kunt wachten tot er voldoende grondstoffen, personeel en de juiste regelgeving voorhanden is. Je kunt ook zelf aan de slag gaan.” Arend Kisteman werd nieuwsgierig en stelde mij de vraag: “Maar wat gaat Bakery Nexus zelf eigenlijk doen om de branche positief in het nieuws te houden?”

Nou Arend, om eerlijk te zijn. Ik vind dat we er nog te weinig aan doen. Mijn column wordt goed gelezen, er zijn reacties van trouwe fans, maar de échte verandering blijft uit. Niet dat ik pretendeer dat we als Bakery Nexus de wijsheid in pacht hebben. Ik ben vooral voorvechter van het mixen van onze frisse ideeën met de ervaring van de gevestigde orde. En dat gebeurt ook al.

Zo werd Bakery Nexus gevraagd om mee te denken over het Trendrapport Bakkerijsector. Na een uitgebreide discussie over de vorm (een rapport, logo’s, financiering), hebben wij vooral doorgevraagd op wat het doel eigenlijk is. Staan er, zoals de naam doet vermoeden, daadwerkelijk trends in? Wat kunnen we nu met het rapport wat we zonder niet konden? Hoe gaat de bakker van het rapport profiteren en voorkomen we dat het in de bureaula belandt? Want beste bakker, u bent immers de geldschieter van dit rapport. Het lijken misschien irritante vragen, maar geloof me: we doen dit altijd opbouwend en met de beste bedoelingen. Anders zouden we er niet vrijwillig en in onze eigen tijd gaan zitten.

We hopen dat er meer uitnodigingen volgen. Zo zouden we graag meedenken over een écht nieuwe CAO. Er is vast een idee wat er bij medewerkers speelt, maar CNV en FNV, spreken jullie ook de werknemers onder de 25 jaar? En kennen jullie de drijfveren van de aspirant bakkers op een mbo-opleiding? En werkgevers, dat het alleen om geld draait is toch ook een beetje passé? De deskundigen die hiermee bezig zijn teren op jarenlange ervaring. We wisselen graag van gedachten en leren er zo zelf ook iets van. Dus branchegenoten laat de oproep duidelijk zijn. Nodig ons uit als u verlegen zit om een frisse blik en zin hebt in sparring!

Goed, die staat. Maar ik vind het alsnog te weinig. Het moet anders. Juist bij Bakery Nexus. Om die reden is dit jaar ons speerpunt dat we die frisse blik meer laten zien in ons dagelijks werk. Deden we dit dan nog niet? Vast wel, maar het mag meer bewust. Een frisse blik is bijvoorbeeld proactief in handelen, onafhankelijk van geest, de vragen stellen die niemand stelt, het van een andere kant bekijken en kritisch wanneer het moet, meegaan als het kan.

De leden zijn een mooie afspiegeling van de branche dus als iedereen er in zijn eigen organisatie mee aan de slag gaat, schudden we de boel een beetje op. We hebben daar hulp bij nodig en halen experts van buiten de branche. Onze komende bijeenkomst heeft het thema Succesvol Veranderen en daarbij gaat een trainer ons wat gereedschap aanreiken. Je bent van harte welkom, Arend. Dus handen uit de mouwen, we voegen er nog iets aan toe. Verbeter de wereld begin bij jezelf. Dat dit geen oneliner hoeft te zijn, gaan wij dit jaar hopelijk met elkaar bewijzen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *