NIEUWS & COLUMNS

Lees hier het laatste nieuws en de columns van Nexus

Kan schaarste tot duurzaamheid leiden?

door | nov 23, 2021 | 0 Reacties

Je bakkerij staat bomvol ervaren en gemotiveerd personeel. Het magazijn puilt uit van de grondstoffen, want alles was voorradig bij je leverancier en kon je tegen aantrekkelijke prijzen inkopen. Een droom!? Ja, helaas wel. De werkelijkheid is een stuk weerbarstiger.

De bakkerijbranche loopt momenteel tegen forse uitdagingen aan. Allereerst daalt de verkrijgbaarheid van een aantal grondstoffen als gevolg van wereldwijd toenemende vraag en slechte oogsten. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen in rap tempo. Ook de kosten voor transport gaan momenteel door het dak, en wat te denken van de energietarieven. In de derde plaats is er nog dat nijpende personeelstekort, dat niet alleen in onze branche een rol speelt. Er ontstaan problemen in de productie, maar ook in de aanlevering: het tekort aan vrachtwagenchauffeurs zorgt ervoor dat producten niet meer of niet op tijd op de plaats van bestemming arriveren. Tel daarbij op dat veel mensen juist bij veel werkgelegenheid liever minder willen werken, en het doemscenario is compleet.

Hoe gaan we deze uitdagingen het hoofd bieden? Problemen die we niet eerder hadden, vragen om oplossingen die we eerder niet kozen. Oftewel, iedereen, handen uit de mouwen!

Dus beste groothandels, is het een idee om wat minder servicegericht te gaan werken? Het is fantastisch dat je bereid bent om met drie zakken grondstoffen voor een klant op pad te gaan: maar het past niet meer bij deze tijd. Als leverancier zou je bakkers kunnen belonen voor minder frequent bestellen. Ook met samenwerking tussen leveranciers kunnen er minder stop- en aflevermomenten komen. Voor onze bakkers even wennen, maar broodnodig!

En grondstoffenleveranciers ook voor jullie geldt deze oproep. Vereenvoudig de grondstofmixen en gebruik hierin alleen wat echt noodzakelijk is. Zo zet je schaarste van ingrediënten buiten spel.

En bakker, haal je kop uit het zand of beter gezegd, uit de deegkuip. Kom ook in actie. Gebruik een kleine selectie grondstoffen voor meerdere producten en streef er niet langer naar alles aan te bieden wat de klant verlangt. Want zeg nu eens eerlijk, je loopt al langer aan tegen de makken van je brede assortiment? Waar wacht je precies op? Stop met producten en leg het uit. Geen enkele klant heeft baat bij een bakker met een breed assortiment die het hoofd niet boven water kan houden. Denk je, dit gaat niet over mij want ik heb dit al getackeld? Super, je kunt nog meer doen. Keer terug naar de oorsprong van het product: daarvoor heb je minder grondstoffen nodig en het proces wordt veel aantrekkelijker voor je vakmensen. Ontbreekt het je aan kennis? Vraag hulp om je heen. Er zijn al veel mooie voorbeelden.

Het is makkelijk praten in een column. Maar als we blijven doen wat we deden, krijgen we binnenkort niet eens meer wat we kregen. Een nieuwe tijd breekt aan en dat vraagt om verandering. Bij bakkers én bij leveranciers. Samen kunnen wij het hoofd bieden aan de uitdagingen die voor ons liggen. Als we klein beginnen te experimenteren wordt het langzaam gewenning. En wie weet leidt schaarste dan zelfs tot duurzaamheid en uiteindelijk dus een betere wereld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *