NIEUWS & COLUMNS

Lees hier het laatste nieuws en de columns van Nexus

Work hard, rest hard

door | apr 15, 2021 | 0 Reacties

Een spontane ontmoeting op een beurs, met elkaar sparren over een uitdagend vraagstuk op werk of even bijkletsen tijdens één van de Nexus borrels. Ik mis het zo ontzettend, maar dat is geloof ik inmiddels wel een open deur. Alle activiteiten van Bakery Nexus zijn digitaal, zo ook de aftrap van onze nieuwe projectgroep: ONTWIKKELING.

In de vereniging kwam inspiratie vooral tot ons via nieuwe kennis. Bijvoorbeeld door een nieuwe bakkerij of tof bedrijfsconcept te bezoeken of een inhoudelijke spreker te vragen. Afgelopen jaar tijdens een boksclinic merkten we hoe waardevol het is om juist wat meer te focussen op persoonlijke ontwikkeling. Vandaar nu een aparte projectgroep die zich inspant om dit binnen te vereniging op de kaart te zetten. Denk aan vragen als: wat wil ik nog graag leren? Hoe kan ik de typische Nexus frisse blik ook in mijn eigen werkcontext inzetten? Op welk terrein zit ik nog teveel in mijn comfortzone en kan ik wel wat uitdaging gebruiken?

De aftrap van de splinternieuwe projectgroep was door Michael Kortekaas: een van de hunters uit het televisieprogramma Hunted, maar ook een veelgevraagd trainer in leiderschap en werkgeluk. Hij nam ons mee op weg naar focus en aandacht met interactieve testjes en discussies in een subgroepje. In zijn introductie van de bijeenkomst waren we meteen geboeid: of we er wel voor honderd procent met onze aandacht bij waren of tóch nog buiten beeld even snel een app of mail aan het beantwoorden waren. Oeps… betrapt! Zijn boodschap: als je toch anderhalf uur inplant, doe het dan effectief en met je volle aandacht. Zorg dat je wat meer in het ‘hier en nu’ bent en niet alvast bezig met straks of later.

Voor professionals is dit een bekend ‘probleem’. Alles draait tegenwoordig om presteren. We staan 24/7 aan en willen een ongelooflijke hoeveelheid werk verzet krijgen. Tegelijkertijd ontvangen we enorm veel prikkels, die ons afleiden van datgene wat we eigenlijk gedaan willen krijgen. Aan het einde van de dag heb je dikwijls een berg werk verzet. Maar ben je er ook daadwerkelijk iets mee opgeschoten?

Michael liet ons zien dat onze energie flexibel is. We kunnen áán staan – maar we moeten ook afschalen. Ons brein is een spier, die training nodig heeft – maar ook ontspanning. Ieder mens heeft tijd nodig om te herstellen van inspanning, om te reflecteren, om te genieten van wat is bereikt. Pas wanneer je optimaal kunt schakelen tussen inspanning en ontspanning, kun je op de lange termijn optimaal presteren. Denk maar aan topsporters: rust is voor hen minstens zo belangrijk als de training zelf. Dat betekent ook voor jou: zodra het kan, nodig of zelfs noodzakelijk is, moet je jezelf toestaan om af te schalen, af te bouwen, los te laten en even in een andere wereld te stappen.

Om succes, gezondheid en geluk te bereiken, moet je vaak een stap extra zetten. Niemand bereikt grote doelen door op de bank te blijven liggen. En het is niet erg om hard te werken en door te pakken wanneer het even tegen zit! Maar je moet dat wel kunnen volhouden. Om met de woorden van Michael te spreken: “Schakelen tussen Performance en Recovery is van belang om een duurzame High Performer te kunnen zijn.”

Work hard, play hard, rest hard: dat vonden wij een heerlijke boodschap. Keihard werken – we love it! Maar met volle aandacht vrij nemen, iets totaal anders doen en daarvan honderd procent genieten: dat is óók een heerlijk vooruitzicht. Dus bij Bakery Nexus klappen we tegenwoordig regelmatig onze laptops dicht, stappen even uit de bakkerij, leggen onze telefoons in een laatje en richten onze aandacht op iets totaal anders dan ons werk. Nu ja. Dat proberen we tenminste. Met volle aandacht.

Groet,
Maud

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *